093537-trendswhatnot

Vorige week schreef ik al dat volgens de geleerde het zwart op zijn retour is. Hoe komen ze daar nu bij….en wie is die geleerde….

Tijdens de inkoop van Zizzi krijgen wij uitleg over wat er komen gaat. Waarom de stylisten bepaalde keuzes maken en hoe ze bij die keuzes komen. Veel ontwerpers, zo ook die van Zizzi, brengen een bezoek aan de grootste voorspeller en onderzoeker van nieuwe trends. De Nederlandse Lidewij Edelkoort!

Lidewij is geboren in 1950, studeerde mode en ontwerp aan de kunst academie in Arnhem. in 1971 was zij mode coördinator bij de Bijenkorf, daar viel ze op door haar vermogen de koopwensen van hun klanten voor het volgend seizoen te voorspellen. Lidewij ontwikkeld toekomstvisies over levensstijlen, mode en trends. En naast grote bedrijven uit de modewereld, textiel industrie en schoonheidsbranche maar ook bedrijven uit de auto branche en overheden behoren tot haar klanten.

In 1975 vertrok ze naar Parijs en in 2003 noemt Time haar één van de 23 invloedrijkste modemensen.

Zoals ik al zei gaan ook de ontwerpers van Zizzi bij haar op bezoek in Parijs om zo te horen wat de trends worden voor de komende jaren. Zo denkt Lidewij dat het kleuren pallet sinds lange tijd weer “warmer” gaat worden. We gaan veel “spice” kleuren terug zien zoals kaneel. Wit wordt heel belangrijk volgend seizoen. Wit staat voor vrede en neutralisatie. Lidewij merkt dat er een behoefte komt aan een nieuw soort verbondenheid. De hang naar puurheid, echtheid en eenvoud zullen we nog meer gaan zien en voelen. De trend van “onthouding” zal voortzetten en steeds meer mensen kiezen voor slechts enkele goede basics zowel in de kleding kast als in het interieur.

Zizzi vertaald dit ook. Back to basic. Na de glitter van de kerstdagen gaan we over naar een pauze, dus rust in de kleuren die zichtbaar zijn door gebruik van veel crème en zand tinten. In deze maanden zijn we geen poespas nodig. Clean, simpel enkel goeie basis stukken.

Bruin gaat in 2017 heel belangrijk worden volgens Lidewij. En de meest opvallende reden daarvan is dat  het zwart op zijn retour is. En wij als liefhebbers van de kleur zwart willen er niet aan maar toch gaat het gebeuren en het zou te maken hebben met de ontwikkelingen in de wereld. Het terrorisme en de IS, door Lidewij ook wel de “barbaren brand” genoemd, spelen hierin een belangrijke rol. Voor ons allen worden familie en vrienden weer belangrijk, weer die basis waarop je kunt terug vallen.

Het blijft een bijzonder fenomeen hoe trends ontstaan, wie pakt het op en hoe vertaalt men dit in de collecties. Ik vind het heel mooi om te zien hoe dit bij Zizzi gebeurt en uitleg te krijgen over het tot stand komen van de collectie. En of wij uiteindelijk dan bruin in plaats van zwart gaan dragen … tja dat is nog even een dingetje. Maar dat er veranderingen gaande zijn dat is een feit. Staan we niet allemaal anders in het leven door wat er gebeurt is …. en misschien nog komen gaat?

Liefs Nathalie

Start typing and press Enter to search