Zoals beloofd, in deze blog wat leuke weetjes en feiten over kleur.

In de tijd dat ik mijn kapsalon nog had heb ik de opleiding gedaan voor kleuradviseuse. Toen was het nog best gek dat een kapster die opleiding deed. Maar wat heb ik daar veel plezier van gehad. En nog steeds neem ik de theorie mee tijdens het adviseren in de winkel. Ik gebruik het bij zowel de dames als de heren want kleur kan echt heel veel voor je doen….of juist niet.
Onderzoek toont aan dat mensen binnen 90 seconden na de eerste indruk een onbewust oordeel vellen over een ander of een product. Tussen 62% en 90% van die beoordeling is alleen op kleur gebaseerd.
Veel vrouwen stellen zich de volgende vraag af: wat zeggen kleuren over mijn persoonlijkheid? De kleuren van je kleding kunnen namelijk een duidelijke indruk geven op andere mensen. Niet alleen geven de kleuren van je kleding een bepaalde uitstraling, het kan ook wat zeggen over je persoonlijkheid!
De kleuren die je draagt kunnen dus een behoorlijke impact hebben op andere mensen. Ben jij nou ook benieuwd wat een aantal veel voorkomende kleuren van kleding zeggen over jouw persoonlijkheid? Lees dan snel door.

Kleding kleuren en persoonlijkheid.

Zwart
Laat ik beginnen met één van de meest voorkomende kleur zwart. Zelf ben ik er ook een liefhebber van. Eigenlijk al mijn hele leven.
Een leuke anekdote is dat ik op de kleuterschool al deze voorkeur had. We moesten een Paasmandje vlechten, je weet wel met van die lange papieren repen. Juf Hetty vroeg welke twee kleuren ik wilde gebruiken waarop ik antwoorde: zwart en wit. Wat denk je…dat mocht niet! Juf Hetty zei: dat gaan we niet doen, dat zijn geen kleuren. Ik ben het nooit vergeten. En het allermooiste was dat jaaaaaren later, toen Juf Hetty met pensioen ging, ze bij mij in de winkel kwam met een zelf gevlochten Paasmandje in zwart wit met een heel lief briefje erbij.
Vaak wordt ervan uitgegaan dat zwart een negatieve uitstraling heeft. Dit is echter niet waar. Neem mij nou, ik ben eigenlijk nooit negatief. Sta altijd fluitend op en roep bijna altijd “komt wel goed” Zwart kan verschillende dingen over je persoonlijkheid zeggen. Je bent zelfverzekerd, daadkrachtig en elegant….nou dat klinkt best leuk toch 😊 Pas wel op dat je niet alleen maar zwart draagt, want dan kan het overkomen alsof je onbenaderbaar bent en dat wil je natuurlijk niet.

Wit
Deze kleur wordt vooral in verband gebracht met een aantal zeer positieve eigenschappen, namelijk: puurheid, sympathie en hygiëne. Bij witte kleding moet je echter wel opletten dat er geen viezigheid erop terechtkomt, aangezien dit zeer snel te zien is. Aaah en daarom draag ik geen wit. Ik ben de grootste smeerpoets die er is.

Blauw
Dit is een zeer positieve kleur! Het straalt loyaliteit, creativiteit, intelligentie en betrouwbaarheid uit. Je bent een zeer vriendelijk persoon en een erg goede vriend. Omdat blauw een zeer positieve uitstraling afgeeft, is het wellicht wel de perfecte kleur om de maandag mee op te vrolijken! Vooral het kobalt/koningsblauw staat heel veel mensen mooi. En petrol is voor de kerels een hele mooie kleur.

Rood
Dit is een zeer krachtige en opvallende kleur. Het straalt een en al zelfvertrouwen, energie en macht uit. Als je vaak rood draagt dan vind je het fijn om in de spotlights te staan en alle aandacht te krijgen. Mocht je dus willen opvallen, dan is rood de perfecte kleur om dit voor elkaar te krijgen.

Groen
Dit is net als blauw een zeer positieve kleur. Groen staat voor wijsheid, eerlijkheid en rust. Je bent een zeer creatief persoon en straalt rust uit richting andere mensen. Groen wordt dan ook vaak in verband gebracht met echte familiemensen.

Roze
Dit is een zeer zachte, lieve kleur. Deze kleur wordt vrijwel altijd geassocieerd met feminisme en zelfverzekerdheid. Je straalt zachtheid en vriendelijkheid uit. Daarnaast wordt roze in verband gebracht met directheid, dus je zegt gewoon gelijk hoe het ervoor staat. In de roze tinten vind ik fuchsia altijd mooi. Ik kies, als ik een keer wil knallen, liever fuchsia dan rood. Ook dit is weer een gevoel.

Geel
De meest positieve kleur die er bestaat: geel! Het is een warme kleur en het wordt geassocieerd met de zon. Als je vooral geel draagt straal je dus vooral een positieve houding uit. Draag je veel geel? Dan ben je een vrolijk en optimistisch persoon. Je bent letterlijk en figuurlijk het zonnetje in huis.

Paars
Als je veel paars draagt, dan ben je een zeer creatief en open persoon. Paars wordt namelijk in verband gebracht met creativiteit en artistieke eigenschappen. Je staat bovendien open voor nieuwe dingen en experimenteert graag.

Wij Nederlanders denken gelijk aan het Nederlands Elftal, Koningsdag en andere Hollandse tradities. Maar oranje kan qua kleur meerdere dingen zeggen over je persoonlijkheid. Oranje staat namelijk voor warmte, vrolijkheid en gezelligheid

Kortom: kleur zorgt niet alleen voor een visuele prikkel, maar ook voor een emotionele ervaring. Kleur zorgt namelijk ook voor een fysiologische verandering in je lichaam. Kleur beïnvloedt hoe we denken, hoe we ons voelen en hoe we ons gedragen.

Start typing and press Enter to search